Argan olie

Arganolie

Arganolie is een plantaardige olie, die wordt gewonnen uit pitten van vruchten die aan de arganboom, Argania spinosa, groeien.

De vruchten van de arganboom zijn groen en te vergelijken met olijven. Het verschil met de olijf is dat de arganvruchten groter en ronder zijn. Zodra de vrucht rijp is wordt hij geel. Ongeveer een kwart van deze vrucht bestaat uit vruchtvlees, dat overigens niet eetbaar is voor de mens. De vrucht bevat een harde noot. De pitten waaruit de olie wordt gewonnen bevinden zich weer binnen in deze noot. De argannoot bevat maximaal drie amandelvormige pitten. Om deze noten te breken is veel kracht vereist.

Arganolie is zeldzaam en wordt gebruikt voor consumptie en medische doeleinden. Vanwege het zeldzame karakter en de handmatige oogst en productie is arganolie duur. Prijzen boven de € 100,- per liter zijn geen uitzondering. Het heeft daarom de bijnaam vloeibaar Marokkaans goud.


Geschiedenis

De Feniciërs waren zich al in 1219 v.Chr. bewust van arganolie. De Egyptische arts Ibn Al Baythar heeft een wetenschappelijk artikel geschreven over de wijze van productie en de werking van de arganolie. De Amazighstammen, die sinds mensenheugenis arganolie produceren, noemen de arganboom de “Boom der schoonheid”. Ooit bedekte de arganboom Noord-Afrika, maar nu is hij een bedreigde boomsoort die alleen nog maar voorkomt in het zuidwesten van Marokko en een deel van Algerije; er bestaan nog maar 20 miljoen arganbomen. De lokale bevolking is arm, maar omdat ze de waarde van de boom onderkennen, wordt hij door hen beschermd.